Etiketter

, , , ,

workshops_steven_2

Jag lyssnade på en av Steven Walters skivor, en amerikansk sångare som gärna pratar mellan sina låtar. Före en av låtarna berättar han om ett tufft skede i livet, och om hur han vid den tidpunkten undrade hur mycket han skulle orka med. Hur mycket av livet får plats i hjärtat? Kan hjärtat öppnas och bli större för även detta? På sin veranda gick han ned på knä och lyfte sina händer och ställde frågan till Gud. ”Vad vill du ha från mig?” Han fick svaret innan frågan var färdigställd. ”Allt”.

Svaret var ” allt” och av stunden föddes en låt – ”Nothing less than everything”.

För mig handlar låten om just kärleken till livet och hur man lever livet med hundra procent hängivenhet. Att det enda som duger är att jag ger mig helt och fullt som gåva – till mig själv och mina medmänniskor.

Vill jag att mitt liv ska vara till glädje för mig sjäv och andra? Då måste jag välja mellan hängivenhet eller likgiltighet.

Då måste jag välja mellan kärlek och rädsla.

Vad väljer du?

Livet är lätt när du har mer pengar än du gör av med, när du kan köpa den mat du vill ha på bordet, när du kan köpa kläderna som barnen behöver, när kroppen är frisk och mannen du är kär i älskar dig tillbaka. Då krävs det inte mycket för att ha öppet hjärta. Det är inte mycket som då kan rubba den goa trygghet och känsla som vilar i kroppen. Det är också lätt att känna känslorna då för de är ändå mest positiva och upplyftande.

3gall_02_pop_smallMen vad händer när räkningarna blir för många, plötsligt går bilen sönder, du får en fortkörningsbot av rikspolisstyrelsen, du är mitt i en skilsmässa eller din partner kanske inte är så lyhörd som du vill att han/hon ska vara just nu? Vad händer när du stukar foten och inte kan gå på några veckor? Vad händer när du inte känner dig sedd eller hörd, inte uppmärksammad eller behövd? Vad händer när du inte får den tacksamhet som du anser du förtjänar? Vad händer när du blir varslad på jobbet, eller har en kropp som ständigt är sjuk? Vad händer när du ser andra ha mer pengar än du? Vad händer i dig när du ser andra som har hittat sitt kall och du inte har det? Vad händer när din vardag har blivit grå och tråkig och du bara går omkring och är trött? 

Då är det inte lika lätt att ha ett öppet hjärta, för det gör ont i kroppen av oro. Det gör ont i både kropp och själ att känna med ett öppet hjärta. Och då är lättare att stänga till lite. Det är kanske ännu lättare med ett glas vin eller två. Då känns det plötsligt lättare att andas igen och ännu lite lättare om man kan distrahera sig med en serie på tv:n eller någon film. Att inte behöva tänka alls.

byuck_desire_smallDet är så vi skyddar oss mot livet. Vi trycker undan känslorna, fokuserar på annat. Vi tar hjälp av droger, eller andra distraktioner  – tv, arbeta för mycket, känslolöst sex, mat, vadhelst för att slippa känna för mycket . Men det är så man påbörjar en cirkel av stängdhet och stagnation. Det är så man påbörjar ett liv med beslut som baseras på att undvika jobbiga känslor och jobbiga upplevelser. Det är så man tar beslut utifrån rädsla.

Det blir svårt att ta beslut som ger glädje och kärlek om man inte är i kontakt med sin kärlek.

Det är svårt att ta de beslut som ger sanning om man inte känner sanningen som kommer med ett öppet hjärta.

För det är bara i ett öppet hjärta som du kan uppleva just sanning, glädje och kärlek. Det är i ett öppet hjärta du kan hit ta balansen och vara i det vi kallar liv. Det är bara i ett öppet hjära du kan leva din potential. Det är i ett öppet hjärta du kan leva den vision av dig själv som du vill vara.

Och det går inte att säga nej till jobbiga känslor och upplevelser och bara säga ja till det goa och fina, det som känns lätt och ljust. Det går inte att säga nej till halva livet – det är allt eller inget.

flygaAtt vara hängiven sig själv och livet är att att säga ja till allt.

Att säga ja till livet är att säga ja till smärtan och låta den fylla dig helt och hållet. Det är att säga ja till oron och skammen och ångesten också. Låt dem fylla din kropp, varje cell. Andas in dem. Andas ut.

Det är först då känslorna kan ge liv. Det är först då, när du bejakar känslorna som du kan uppleva livet ännu mer – mer intensivt och mer närvarande. Känslor är energi som kan ge mer liv och kraft. Mer kraft till att hålla hjärtat öppet – vara i villkorslös kärlek – och vara flödande i livets alla upplevelser.

Med övning blir det lättare att vara i både toppar och dalar. När du välkomnar känslor och låter de fylla kroppen, medvetandet och sinnet, så kommer insikten om varför de är där. De är kartan till att förstå dig själv bättre. De är kartan till ett andligt liv. De leder vägen till ett liv med mera liv. De leder dig till verktyg som du kan använda för att skapa och förändra det liv som du lever i, både idag och morgondagen.

Hängivenhet är att ha ett ständigt öppet hjärta och att samtidigt vara i flöde med livets alla känslor och upplevelser.

Annonser