Etiketter

, , ,

Varför väljer du njutningen sist? Varför diskar du, tvättar, lagar mat, fixar byrån, tränar och …. innan du väljer att ha sex, kramas, ta eller ge en massage?

skam11Denna attityd att välja bort njutning per automatik påverkar hela din livsenergi, du blir en stympad människa. Tyvärr är vi så snabba på att välja bort njutning att för det mesta hinner vi inte ens reflektera över varför. Svaret är ofta Skam och Skuld. 

Njutning är sammankopplat med skam och skuld på så vis att vi är uppvuxna med en sexualmoral som endast tillåter sex i syfte att avla barn. Vi har inte helt och hållet brutit relationen till den religion och världssyn vars moral innebär förbud mot i grunden njutbara aktiviteter och naturliga behov. Våra förfäder och förmödrar har levt med en sexualmoral som inte har tillåtit dem att utforska kroppens alla möjligheter till njutning.

guilt11

Att vilja göra något som är förbjudet innebär en känsla av skam och att sedan göra det ändå resulterar i skuld. Och hur många i historiens lopp har klarat att leva inom religionens snäva ramar? Hur mycket skam och skuld har gått i arv från generation till generation? Att vi upplever skam och skuld för de behov och aktiviter som är naturliga, vackra och sköna för oss –  det är vad jag kallar för arvssynd!

Vi är ju skapade för njutning, för sjutton! Det finns kroppsdelar (läs klitoris) som är skapade endast för fysisk njutning!

Vi lever i en mycket spännande tid, där den heteronormativa idéen om hur relationer ska se ut håller på att brytas upp. Enskilda individer börjar uppleva kraften i att frigöra sin sexualitet, och tar därför makten över sin sexualitet och kropp.

När du bejakar det som är skönt, härligt och njutbart så blir du också mer harmonisk, närvarande och mer levande. När man öppnar upp för mer liv och närvaro i kroppen kan det komma upp jobbiga känslor som många människor trycker bort automatiskt, men låt det sexuella bli teurapeutiskt. Tillåt slagget att komma upp till ytan. Trollen spricker när man tar fram de i solen. Genom att göra det frigör du plats för ännu mer livskraft och glädje. Du rensar genom att bejaka även skammen och skulden, att känna dessa känslor ordentligt. Genom att uppleva en känsla totalt gör du det möjligt för kroppen att rensa bort den. Nästa gång kommer känslorna av skam och skuld kännas mindre jobbiga. 

Tänk dig att leva i ett samhälle med en moral som tillåter frihet under ansvar…

Att allt är okej så länge det är i samtycke…

Det är inget som kommer av sig själv –  men det kan bli så. Om du vill det. Om jag vill det. Vi måste börja med oss själva. Skäms du när du har sex? Tänker du ta ansvar för det?

Jag tar ansvar för både mitt skräp och min njutning. Jag sopsorterar – jag slänger skammen, skulden, ångesten, mindervärdighetskänslan, känslan av att inte passa in….och sparar skrattet, orgasmen, sanningen, kärleken, samhörigheten och leken! Jag väljer njutningen och glädjen.

Min religion är att skapa glädje för mig själv och för andra.

Min moral är att det är okej att göra det! =)