Etiketter

,

Jag möter ibland kvinnor och män som uttrycker sin längtan efter att finna ”den rätte” partnern. Denna längtan tror jag lever och frodas delvis på den romantiska bilden av att vi är halvor, var och en av oss, som blir hela först när vi möter vår andra halva. Och att den andra halvan är vår själsfrände och det kommer att kännas perfekt första gången vi träffas, och vi kommer att leva lyckliga resten av livet. Ungefär.

Kanske lever den längtan, mer eller mindre starkt, hos de allra flesta. Och kanske är den en stark drivkraft som faktiskt för oss samman, som skapar starka möten och relationer. Men ibland tror jag att den tanken och längtan hindrar oss från att verkligen möta kärleken.

För tänk om kärleken kommer i en annan form än den du tänkt dig? Tänk om ”den rätte” inte bara är en, utan flera och för en kort tid? Tänk om ”den rätte” inte existerar, förrän du bestämmer dig för att hon eller han, som du är i en relation med nu, är ”den rätte”?

Jag ser en del som väljer att hålla en bakdörr öppen när de går in i en relation, liksom för att hålla koll och se om det kanske kommer någon som är ännu bättre. Eller någon som i alla fall hamnar närmre bilden av ”den rätte”. Men att ha en nödutgång, att inte ge sig hän åt den person man är med nu, kommer att skapa frustration på ett eller flera sätt, för båda parter. För genom att tro och hoppas på den där bilden av den andra halvan eller att vara fast i idén om att det måste vara en livslång relation, missar man möjligheten till att uppleva gränslös kärlek och njutning i detta nu. I över huvud taget så skapar alla oskrivna och ”självklara” regler om relationer hinder för den potential om kärlek som existerar nu. Genom att leta efter något  annat än det som är nu, blundar man för den potential av kärlek, värme, nakenhet, skratt, skönhet och njutning som finns mitt framför ögonen.

För att upptäcka den fulla potentialen av en relation, för att uppleva så mycket kärlek som man kan ge och få i en relation behöver man hänge sig till hundra procent. Det är först då man kommer att upptäcka om man faktiskt är i den relationen som lyfter en och gör en till en större och vackrare person.

När allt känns rätt, när man klickar på alla plan och det känns som att man verkligen har mött sin själsfrände är det lätt. Då är det lättare att flyta med i kärlek och lust, skratt och njutning. Då är det lätt att ha ett öppet hjärta och släppa kontrollen och ta de där stora besluten om att kanske flytta ihop, skapa familj, flytta till en annan stad och byta jobb. Då är det lätt att vara hängiven sin partner och relationen.

Men om man inte vet eller inte ser helt säkert vart relationen leder till, när en del saker klickar och en del inte, då är det också viktigt att välja hängivenhet. Det är när man hamnar eller har valt det där ekorrdjuret av fel och brister som man behöver bestämma sig för att ge sig hän, att låta hon eller han vara ”den rätta”. Det är framförallt då, du själv behöver, helt för din egen skull, vara totalt hängiven denna person, för att se om relationen ger dig det du vill ha. När du ger allt, vad händer med relationen?

Jag brukar säga att en relation som gör dig till en större och vackrare person än när du är ensam, är en bra relation. En relation som gör dig till en mindre människa är en dålig relation.

Det kanske bara blir en kort relation som håller i en månad, sex månader eller några år, men man kan med säkerhet säga att man har fått ut det mesta möjliga av den relationen, när man har varit hängiven. Man kan vara säker på att man har givit sig själv i gåva och öppnat sitt hjärta helt och fullt. Och det är tycker jag är rätt stort.

Annonser